Zlomový verdikt v povinném očkování


Znění rozsudku zde: "Pokud si chce stát tu povinnost vynucovat, tak to musí být upraveno na úrovni zákona," vysvětluje předseda senátu NSS. Mnohaletá diskuse o tom, zda je správné nutit rodiče očkovat děti, má první velký zvrat: stát už je nesmí trestat pokutami, když vakcínu pro dítě odmítnou. Pokud by je chtěl přesto pokutovat, musí se změnit současná pravidla. Říká to rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), který takto minulý týden rozhodl případ rodičů z Moravy


Rozhodnutí soudců NSS vysvětluje, že stát nemá na trestání právo, protože povinnost očkovat určuje podrobně pouze vyhláška ministerstva zdravotnictví. A to je dle soudců málo na to, aby stát za její porušení mohl trestat.

Znění rozsudku zde

"Pokud si chce stát tu povinnost vynucovat, tak to musí být upraveno na úrovni zákona," vysvětluje předseda senátu NSS, který případ rozhodoval, Jaroslav Vlašín. Soudci tak rozhodli při řešení případu Gabriely a Viléma Čechových. Rodiče se bránili proti pokutám od hygienické stanice za to, že odmítli vakcíny pro své děti.

Diskuse o povinném očkování se vede již několik let. Problém jako Čechovi řeší ročně desítky rodičů, proti očkování bojují i některá občanská sdružení. Případ Čechových se teď vrací Městskému soudu v Praze, který je pro své další rozhodnutí názorem NSS vázán.

Ministerstvo zdravotnictví tak bude muset vymyslet, jak si s pravidly nadále poradí. "Zatím to nemůžeme komentovat. Nejdříve to musí probrat naši právníci," řekl LN mluvčí úřadu Vlastimil Sršeň.

Ministerstvo to ale bude mít těžké. Očkovací kalendář a další povinnosti totiž určovala až dosud vyhláška právě proto, že má proti zákonu několik výhod: její změna je poměrně snadná a rychlá. Zákon naopak musí projít legislativním procesem.

Jedním z možných řešení je, že by zákon upravoval povinnost očkování proti závažným chorobám. "Za porušení takového zákona pak může stát sankcionovat. Musí se ale smířit s tím, že pokud by se prováděla změna, bude to obtížnější," říká Vlašín. Očkování proti lehčím nemocem by pak nařizovala vyhláška. Povinnost by platila, jen by se za její porušování nesmělo trestat.

Děti Gabriely a Viléma Čechových z Kroměřížska nemohou chodit do školky. Nechtějí je tam pustit hygienici, protože nejsou očkované. "Vadilo nám, co vše se má napíchat do tělíčka malého dítěte," říká v rozhovoru pro LN Gabriela Čechová, která se kvůli očkování soudila.

LN Čeho jste se tolik báli? Setkávali jsme se s rodiči, jejichž děti měly po očkování horečky a další problémy, znali jsme i příběh rodiny, které dítě kvůli očkování zemřelo. Tak jsme začali s manželem zjišťovat víc informací o tom, co může očkování způsobovat. Nelíbilo se nám, kolik vakcín by se mělo napíchat do tělíčka tak malého dítěte.

LN Nyní máte čtyři děti. Není očkované ani jedno? Tři starší děti jsme dali očkovat proti tetanu, ostatní očkování jsme odmítli. Nejsme ale nějací fanatičtí odpírači. Vše jsme dosud pečlivě zvažovali. Všechny děti ovšem měli i po tom tetanu horečky. To většina rodičů přejde tak, že se s tím smíří a jen řeknou "tak máme zase horečky kvůli očkování". Ale nám to vadilo. Nejmladší dcera je příliš malá, tu jsme zatím nedali očkovat vůbec.

autorka : Jana Sotonová

Převzato z lidovky.cz

Na podporu www.rozalio.cz

Toto je série článků, které vyjadřují můj postoj k povinnému očkování. Vše převzato z hlavního portálu www.rozalio.cz , který tímto plně podporuji. Prosím udělejte si názor sami. Plošné očkování dětí není vhodné pro jejich zdraví, většina je zcela nadbytečná. Prosím, pokud čekáte dítě, sami si prostudujte všechny dostupné informace. Uvidíte, že za dvacet let bude tento fatální omyl přiznán. Do té doby doporučuji se stáhnout do ilegality a neočkovat....bohužel....snad někomu otevře oči můj malý příspěvek do ožehavé tématiky....s láskou MUDr. Monika Sičová

Oficiální website tantra jógy pro ženy, MOHENDŽODÁRO, přímo u zakladatelky MUDr. Moniky Sičové. Kompletní nabídka kursů. Vše o tantra józe pro ženy www.mohendzodaro.cz