Tantra a léčba Endometriozy


Autorka článku Bc. Daniela Krynková je akreditovaná cvičitelky Mohendžodáro v Náchodě a také renomovaná aromateraputka s vlastním obchůdkem. .......www.masaznioleje.cz

mnoho osvědčených ( osobně OSVĚDČENÝCH) rad a postupů při léčbě...


Endometrióza

Doporučené domácí ošetření. S touto terapií se začíná prvním dnem po menstruaci, začíná se koupelí, pak masáž. Při silné mestruaci nedělejte koupele.

I) Doporučená úprava životního stylu:

- jemné cvičení, jóga, plavání, Chůze!!( doporučeno V.Worwood), rozpoznání stresových situací a jejich vyloučení
- menší spotřeba výrobků ze sojy (zde je nutné si uvědomit, a hlavně číst, které všechny potvraviny obsahují sóju...je jich skutečně velmi mnoho, člověk si to ani neuvědomí); a dále

nepít vodu z kohoutku; kupovat a jíst biomaso z důvodu velkého ?zamoření? běžného masa hormony; to samé zelenina, pokud možno Bio, protože až polovina běžně prodávaného ovoce + zeleniny je plná dioxinů, které výrazně podporují rozvoj endometriózy;, pokud možno jídlo bez barviv; sušené ovoce, které není Bio- obsahuje sulfáty ? ty podporují rozvoj endometriózy; nejíst plody moře, chované ryby, bublinkové nápoje, káva...jak vidíte, je to opravdu trvdé.
- Nepoužívat vložky a tampóny, které jsou bělené, obsahují dioxiny

- výrazně podporovat imunitní systém, bude si muset při léčbě poradit s endometrii, které jsou po těle



II) Mohendžodáro?

zde jsem přesvědčená, že je to jedno z mála cvičení (ne-li jediné), které je na tento problém mimořádně účinné, protože pracuje s hormonální soustavou a výsledně dojde k jejímu zharmonizování a tím pádem i ke zmenšení nebo i vymizení uvedeného problému. Můžu potvdit z vlastní zkušenosti. Já měla od prvních měsíčků velmi silnou a velmi bolestivou menstruaci s krátký intervalem mezi cykly (20-22 dní). Endometrióza se u mě projevovala právě tou nesnesitelnou bolestí, kdy jsem nebyla při menstruaci schopná fungovat. To je jeden z příznaků endometriózy. Druhým může být neplodnost, ale stím problémy nemám. Takže, před asi 13 lety jsem byla na laparoskopii kdy mě lékař po operaci říkal, že dutinu břišní opravdu důkladně vyčistili. Endometria, která byla alespoň trochu vidět odstranili. Je fakt, že se mi potom výrazně ulevilo. Ale protože endometriźa je to obvykle trvalé, tak se mi po letech opět ?obnovila? bolest při menstruaci. Je pravda, že už to nebylo v takové intenzitě, ale stejně to výrazně bolelo. Škoda, že jsem ještě tenkrát neznala Mohendžodáro.

V současné době, kdy cvičím Mohendžodáro, tak se mi upravil menstruační cyklus, mám cyklus 27-29 dní, měsíčky mám z mého pohledu slabé (protože jsem dřívě spotřebovala za jedny měsíčky 2-3 balíky vložek, teď jich spotřebuju necelý balík, pak mi už stačí jen slabší slipovky). Bolesti mám jen první den a to takové, že je zvládám bez léků. A taky jsem se nezmínila, že někdy jsem při sexu pociťovala bolesti (lékař mi tenkrát řekl, že to bývá důsledek endometriózy) a to je teď taky v pořádku. Takže Mohendžodáro opravdu doporučuji. Asi před 2 lety jsem byla na školení britské aromaterapeutky, která se endometriózou zabývá. K níže posaným postupům je potřeba ještě mít alespoň 6 týdnú (ale lépe 2 měsíce) sexuální abstinenci. A taky , jak jsem psala výše, tak je důležité se hýbat (ale nepřepínat). Ten pohyb je dležitější než úprava stravy! Nevím proč, bude to asi blíže vysvětleno v knize (The Endometriosis Treatment Program)? u nás nevyšla, zkusit sehnat v zahraničí.



III) doporučené éterické oleje, které řeší tento problém jsou:

- geránium (ten je zcela zásadní), vhodný i na klimakterium, hlavně proto, že podporuje činnost nadledvinek. Také jpomáhá při pocitu slabosti, depresích a při emocionálním zatížení.
- růže marocká: Pomáhá při řadě ženských obtíží od nepravidelné či bolestivé menstruace až po přechodové potíže, neplodnost a endometriózu. Je protizánětlivý a protiinfekční, má omlazující účinky na pokožku. Blahodárně působí při úzkosti a depresích, harmonizuje emoce a srdeční činnost. Přírodní vůně růže podporuje ženskost a hloubku mateřství, pomáhá ženám překonávat smutek a uvolňuje stres. Růže je poslem lásky a soucitu a dodává sílu být ženou a matkou
- cypřiš:Neurotonikum, harmonie, celkové zklidnění, vazokonstrikční účinky, onemocnění dých cest, imunostimulant.
- muškátový oříšek: Pomáhá při střevních infekcích, průjmech, nadýmání, pocitech slabosti, revmatických onemocněních, nedostatečném krevním oběhu, nerozhodnosti a apatii.
- šalvěj muškátová: Významná silice těhotenství a porodu. Estrogenní účinky, genitální afekce u žen, bělotok, menopauza, nervový relaxant, cystitida. Uvolňuje křeče, harmonizuje menstruaci, působí proti infekcím v močovo-pohlavním, zažívacím a dýchacím ústrojí, zmírňuje svalovou ztuhlost, bolesti a únavu, uvolňuje nervozitu, migrénu, neklid a posiluje při nervovém vyčerpání
- helichrisum: Protikřečový a protizánětlivý olej, který výrazně zabraňuje srážení krve, používá se na krevní podlitiny,křečové žíly, místní krvácení, vysoký cholesterol, uvolňuje podrážděnost a napětí, ulevuje při migréně a nespavost.
- majoránka. Neurotonikum, psychosomatická harmonizace, zlepšení chuti k jídlu, regulace dýchacích obtíží, oběhové tonikum, antispazmatikum, protizánětlivá, reguluje poruchy sexuality a předčasnou sexualitu.
- heřmánek římský: je méně protialergenní a více analgetický, používá se více na neuralgie, revmatismus, pro malé děti a těhotné ženy
- jalovec: Prostředek uklidňující nervy, pomáhá při zánětech, podporuje tvorbu hlenu. Pomáhá při dýchacích potížích,neuralgických bolestech, kožních zánětech a zánětech močového měchýře.

Abyste pochopila, proč uvedené éterické oleje. Je to proto, že tyto éterické oleje obsahují fytoestrogeny a když je budete používat po celou tu léčebnou dobu, tak zvyšují dávku estrogenu v těle; v lidském těle se tyto fytoestrogeny spojí s estrogeny a v podstatě blokují využití estrogenu v těle, takže vaše tělo má dost času poradit si s nadbytkem endometriíí v těle a ty se pak ?rozpustí? a vy je vyloučíte.

- Protikřečové (spasmolytick) éterické oleje při endometrióze, používejte jeden nebo směs dvou, když vás to opravdu selně křečovitě bolí.: majoránky, šalvěj muškátová, heřmánek římsky, cypřiš, muškátový oříšek



IV) doporučené terapie

- Masáže: masáží se stimuluje krevní oběh, distribuce kyslíku po těle, tím se zvýší okysličení v orgánech, tělo se začne zbavovat láte, které tam nepatří a které se tam ukládají a následně je vyloučí.Naše tělo má úžasnou čistící schopnost. Snižováním bolestivosti při endometrióze snižujeme i zánětlivé stavy v těle.

Do 30 ml základního masážního oleje (třeba mandlový nebo meruňkový) naředit takto: šalvěj muškátová k5 kapek, růže marocká 5 kapek, geránium 10 kapek, muškátový oříšek 10 kapek. Masírujte 2x denně břicho a boky. Když máte silné bolesti masírujte i 3x denně a do směsi přidejte majoránku 3kapky, heřmánek římský 3 kapky a jalovec 2 kapky.

- Koupele: Střídavě teplá a studená sedací koupel. V ideálním případě sedět po pás ve vodě. Směs éterických olejů (9 kapek) nakapejte pouze do teplé lázně a buďte v ní 15 minut. Pak si přesedněte do studené a zůstaňte v ní 5 minut, pak zase do teplé (ta už bude asi vychladlá, tak si připusťte teplou vodu). Tento postup zopakovat 2-4x. Účelem koupelí je, aby se cévy stahovaly a roztahovaly a toto je potřeba provádět denně po dobu těch šesti týdnů.

Směs na koupele: geránium 10 kapek, růže marocká 5 kapek, cypřiš 2 kapky, muškátový oříšek 10 kapek, šalvěj muškátová 8kapek. Tato směs se do koupele používá bez tzv.nosičů, tzn.že si ji tam nakapete, tak jak je to namíchané.

Oficiální website tantra jógy pro ženy, MOHENDŽODÁRO, přímo u zakladatelky MUDr. Moniky Sičové. Kompletní nabídka kursů. Vše o tantra józe pro ženy www.mohendzodaro.cz