Mimochodem, co je to vlastně tantra?


Nedávno jsem v jednom časopise narazila na rozhovor se svým bývalým a velmi oblíbeným učitelem sanskrtu, prof. Dr. Dušanem Zbavitelem DrSc. Strávila jsem s ním při výuce dost času na to, abych si ho nejen vážila, ale i zamilovala. Především pro to, jak mnoho vždy ví a jak skromný při tom zůstává.


"Na to je hodně těžká odpověď.

Tantra není jedno soustavné učení, jediná soudržná filozofie.

Obecně řečeno je tantrismus myšlenkový směr, který odmítá stereotypní způsob přijímání věcí. Jsme navyklí nějakým způsobem myslet, osvojili jsme si v dětství určité vzorce a ty stále používáme a opakujeme. Tantra je rozbíjí.


Učí, jak začít myslet úplně jinak. Nejjednodušeji bych tantru definoval jako buřičský způsob myšlení. V Indii zasáhl všechna tradiční náboženství - hinduismus, buddhismus i džinismus. Vnesl do nich něco nového, především dualistické vnímání světa a vývoje. Vždycky existují protiklady, plus a mínus, a je třeba najít způsob, jak je sjednotit.


V tom je tantrismus velmi blízký čínskému taoismu. Existují různé metody, jak protiklady sjednotit, každý směr má vlastní techniky - vyslovování manter neboli posvátných slov, jantry čili meditační kreslení nebo různé obřady včetně sexuálních. Protože když má dojít ke sjednocení protipólů, mužského a ženského principu, tak se přímo nabízí docílit toho spojením sexuálním. Ale to je jen jedna odnož.


Právě o ní je na Západě pochopitelně největší zájem, v tantrismu samém však jde o okrajovou záležitost. Tantrismus je strašně rozplizlý, patří do něho všechno možné, a kdybyste se ptal lidí, co rozumějí pod slovem tantra, každý by vám řekl něco jiného.


K tomu přispívá i to, že tantra je vysloveně tajné učení, filozofie tantrismu se smí sdělovat jen zasvěcencům, nikdo, kdo není zasvěcen přímo guruem, se nedozví nejvyšší tajemství.


Pak je opravdu těžké říci, co tantra vlastně je."


Pro ty z vás, kterým jméno Dr. Dušan Zbavitel nic neříká, jen dodávám, že je to náš současný nejlepší indolog, profesor indologie, sanskrtu a bengálštiny (nyní již v důchodu) a překladatel (kromě angličtiny a němčiny, překládá především z bengálštiny a sanskrtu). Napsal řadu knih o Indii a jejím náboženství, filozofii, pohledu na svět. Nedávno mu u nás byla udělena cena za celoživotní dílo (u příležitosti jeho dožitých osmdesátin) a v Indii mu prezident udělil řád Padma bhúšana za zásluhy v kultuře.


www.pranama.blog.cz/