Dopis ženě


Miroslav Horníček ve svém krásném vyznání se z obdivu ke své ženě v „Dobře utajených houslích“ napsal -parafrázuji: Moje žena rozhoduje o takových podružných maličkostech jako je například „Co budeme v neděli obědvat, jak si zařídíme byt, kam pojedeme na dovolenou, či jak vychováme své děti a mně ponechala řešení tak důležitých věcí jakými je například zahraniční politika našeho státu k Taiwanu!“


Ahoj Ženo!

Nevím jestli je to pod vlivem toho, že jsi se mi „zhmotnila“ tři dny před Novým rokem v té nejnádhernější podobě a zcela intuitivně, s hladivou pozorností a laskavostí trpělivě kousek po kousku bořila hradby, které jsem si kolem sebe v poslední době vybudoval. Nevím jestli je to tím, že jsem chodil o silvestrovské noci po alpském horském středisku, intenzivně na Tebe myslel a v této náladě se objímal s desítkami mi zcela neznámých lidí. Nebo je to pod vlivem krásné SMS, kterou jsi mi na Nový rok poslala a ona mi dovolila nakouknout do Tvé duše. Takže nevím co je toho příčinou, ale uprostřed noci jsem se vzbudil, něco hodně silného mne vyhnalo z postele, sedl jsem si k počítači a opět Ti píši.

Igorek, hlavně při tantrických programech zdůrazňuje, jak je důležité posílit úlohu ženské energie při hledání vnitřní i vnější harmonie a dokonce řekl něco v tom smyslu, že nastává „Doba ženy“ a že Lažánecké společenství má být nápomocné jejímu příchodu.

Já jsem s ním nijak nepolemizoval, ale spíše jsem dával za příčinu chaosu ve vztazích mezi mužem a ženou i celkové disharmonii ve společnosti to, že ženy a muži přestali plnit své úlohy, či poslání která jim historicky i společensky přináleží. Tak jsem více „rozumoval“ o důvodech, proč se vytrácejí prvky archetypálního chování muže, pro kterého je určující „Odpovědně se rozhoduji a podle toho racionálně jednám“. Sám jsem se snažil takovou bytostí být a nevšiml jsem si pokračující deformace v chápání nezastupitelnosti harmonizační role ženy v mém životě. A tak nepozorovaně nastala paradoxní situace, že čím víc jsem lpěl na své svobodě ve vztahu, tím méně jsem byl sám sebou a svou svobodu vždy postupně ztrácel.

Děkuji Ti, Ženo, za Tvé zhmotnění těsně před koncem roku, kdy všichni tak trochu bilancujeme a děkuji Bohu za to, že jsem byl ten den připraven otevřeně přijímat vše, co jsi mi laskavými slovy i svou něhou mimoslovně sdělila. Během našeho sdílení se mi jako proud světla poznání zcela jasně zjevilo jak mnoho omylů, na kterých my muži ve svém posuzování úlohy žen v našem životě tak lpíme, nám zbytečně komplikuje život. Je-li osvícením poznání, že musím zanechat okamžitě a bezpodmínečně své permanentní snahy o nadvládu nad Tebou, tak jsem osvícený.


Miroslav Horníček ve svém krásném vyznání se z obdivu ke své ženě v „Dobře utajených houslích“ napsal - parafrázuji: Moje žena rozhoduje o takových podružných maličkostech jako je například „Co budeme v neděli obědvat, jak si zařídíme byt, kam pojedeme na dovolenou, či jak vychováme své děti a mně ponechala řešení tak důležitých věcí jakými je například zahraniční politika našeho státu k Taiwanu!“ Tím s humornou nadsázkou i s pokorou sděloval veřejně to, co mne „osvítilo“ při Tvém posledním zhmotnění. Čím méně budu s Tebou bojovat a čím více ti, Ženo, budu naslouchat, tím víc Ti porozumím a jednodušší i svobodnější život budu mít. A možná tak dojdu k vnitřní harmonii, po které tak toužím.


Chci si postavit nový dům (vlastnoručně samozřejmě ne!) a dnes již vím, že ponechám na Tobě, Ženo, jaký ten nový dům má být. A já rozhodnu „jen“ o takových maličkostech, jakými jsou KDE a kdy ten dům bude stát. Dnes již vím, že když Ti od něj jednou symbolicky předám klíče, tak že když Ty určíš jaký ten dům má být, tak to budou klíče od útulného domu!

Je Nový rok a já bych si přál, abys nám mužům vždy ukazovala svou laskavou, něžnou a láskyplnou podobu, která nás přinutí před vstupem do intimního prostoru, který ty vytváříš, odložit naši bojovnou a pragmatickou podobu živitelů a ochránců rodiny .

Nám mužům bych od srdce přál, abychom se zbavili svých strachů a pozvání do Tvého intimního prostoru přijali vždy s důvěrou a upřímností.

Na opětovné setkání s Tebou se těší Honza.